ECDL ECDL ECDL

 

A CNC-programozó szakképzés jelenleg az egyik legkeresettebb hiányszakma Magyarországon és Európában egyaránt, lámpással kell keresni a CNC gépeket programozni, beállítani jól tudó szakembereket, holott ez a terület a gyártás, az ipar területén a legszélesebb körben elterjedt, autógyártástól kezdve a különbözo célgépek gyártásáig, mindenhol szükség van jól képzett programozókra, akik már az informatikai fejlesztoknél is magasabb fizetésekért kelnek el, versengenek értük a kisebb-nagyobb cégek.

 

Jelentkezéssel kapcsolatos általános tudnivalók:

 

Képzés formája: Esti tagozat

Képzés időtartama: 10 hónap

Feltétel: Érettségi bizonyítvány

Térítési díj / tandíj:

30.000Ft / hó + 50.000 Ft vizsgadíj

 

Mit kell tudnia egy CAD-CAM informatikusnak?

Rendelkezik a CAM-ismeretekkel (CNC-programozás, CNC-gépek) gyártási eljárások, marketingtevékenység, kiadványszerkesztés, multimédiás rendszerek).

Rendszerhez szükséges információkat gyűjt számítógéppel, kezeli és elemzi, ábrázolja a rendszerhez szükséges információkat.

Elvégzi az alkalmazott CAM-program installálását, CAD-rendszerből átveszi CAM-rendszerbe a 2D/3D geometriai adatokat, kezeli a CAM-szoftvert, értelmezi a kapott CNC-programot, továbbá CNC-programot ír.

Teszteli a CAM-rendszerrel elkészített CNC programot, kezeli a CNC-gépeket, szerszámot mér be, munkadarabot tájol CNC-gépen. CNC-s technológiai dokumentációt készít. Meghatározza a megmunkálandó alkatrész adatait, a megmunkálási folyamatot. Gyártási eljárásokat választ. Működteti az automatizált berendezéseket, felügyeli az automatizált berendezéseket, részt vesz a marketing terv elkészítésében, a szakmai és üzleti tárgyalások előkészítésében, lebonyolításában.

Elkészíti és naprakészen tartja a termékhez tartozó műszaki és marketing jellegű, nyomtatásra kerülő dokumentációkat. Felhasználja egy korszerű kiadványszerkesztő program főbb szolgáltatásait, tipográfiai és grafikai tervezést végez. Előadást, megbeszélést, tárgyalást tart.

Felügyeli a feladatok végrehajtását. Megtervezi a rendszer elemeit (tartalmi és formai elemek) azok funkcióit és működését. Rendszert/alkalmazást fejleszt.

CAD-ismeretek, értelmezi a műszaki rajzi szabványokat, felvételi vázlatot, kitűzési vázrajzot készít CAD-programmal. Parametrikus testmodellezést alkalmaz. CAD-program egyedi és hálózatos telepítését elvégzi.

Elkészíti CAD-programmal a szakterületén előforduló síkbeli rajzokat, CAD-program segítségével modellezi a térbeli elemeket, CAD-program segítségével összeállításokat modellez, műszaki dokumentációkat készít, CAD-adatokat más rendszerekkel megosztja (import/export), CAD-adatokat közzéteszi.